Transformatie kasteel Bruinhorst

Dat Bruynhorst gebouwd is in 1879, daar bestaat geen twijfel over. In de linker zijmuur is een eerste steen ingemetseld met de inscriptie: ‘Eerste steen gelegd door Susanna Elisabeth Reiger – Fisler, 18 februari 1879’ en ook boven de entree aan de zijkant staat dit jaartal groot vermeld. Mevrouw S.E. Reiger-Fisler was de opdrachtgeefster tot de bouw van het huis. Het zou gebouwd worden ter plaatse van een kasteeltje dat naar verluidt ‘in de tweede of derde kwart van de negentiende eeuw is afgebroken’. In 1878 kwam het landgoed in handen van mevrouw S.E.Reiger-Fisler en zij besloot tot het opgraven van de oude gracht en het bouwen van een buitenverblijf gedurende de zomermaanden. ’s Winters verbleef de familie, afkomstig uit Amsterdam, in het buitenland. Het huis werd in vijf maanden tijd gebouwd. In juli 1879 werd het door de familie betrokken. Wie de architect was, is helaas niet bekend.

In 1910 werd het landgoed door de familie Reiger-Fisler verkocht en sindsdien is het in handen geweest van vele eigenaren en gebruikt voor zeer uiteenlopende doeleinden. In de periode januari 1996 tot mei 1998 heeft op aanwijzing van architect J.C.Meulenbelt uit Ederveen een restauratie van ondermeer de toren plaatsgevonden. In 2009 werd Bruynhorst aangekocht door een particulier, waarna een jarenlange verbouwing volgde die bij de verkoop in 2022 nog niet was voltooid.

Inmiddels is in samenspraak met de welstands- en monumentencommissie van de gemeente een nieuwe restauratie uitgevoerd en voltooid. De structuur van de binnenruimtes is hersteld en, het kasteel en het koetshuis zijn verbonden door een nieuw bouwvolume. Het kasteel en koetshuis worden weer bewoond, de nieuwe bewoners ontvangen hier de zorg en aandacht die zij nodig hebben. Aan de geschiedenis van het kasteel is zo een nieuwe tijdlaag toegevoegd. De nieuwe toevoeging aan de gebouwen heeft een kaphelling die overeen komt met de oude kap waarvan de sporen nog zichtbaar zijn op de buitengevels. Een verglaasd tussenlid tussen het nieuwe bakstenen volume en het kasteel/koetshuis maakt een overgang tussen binnen en buiten en tussen oud en nieuw. Hierin is de nieuwe entree gepositioneerd en worden verschillen in vloerhoogtes opgelost. Het monument is zo goed geïsoleerd dat het nu verwarmd en gekoeld wordt met warmtepompen. Het heeft dan ook energielabel A gekregen. Met de nieuwe functie en de aanpassingen aan het ensemble kan het kasteel voortbouwen aan de geschiedenis.

Zullen we samen ruimte scheppen?

Sluit dit project aan bij uw ambities? Herkent u uw dromen in andere projecten? Of hebt u een unieke uitdaging die om nieuwe antwoorden vraagt? Wij laten ons graag door u inspireren…

Neem contact met ons op